Ydby Hede – Oldtidshøjene

Velkommen til Oldtidshøjene ved Ydby Hede, det sted i Danmark, hvor du kan se flest gravhøje på et samlet område.

  • Ydby Hede er en af landets største samlinger af gravhøje
  • Naturtypen ved højene er den tørre hede, som her dækker et areal på 30 ha.
  • Ydby Hede er del af et ca. 2 km² stort fredet område i den sydlige del af Thisted Kommune
  • P-plads Ydby Hede (Kammergårdsvej, 7760 Hurup)
  • P-plads ved Kløvenhøj
  • Bord og bænke ved P-plads.

 

Ydby Hede

er del af et ca. 2 km² stort fredet område i den sydlige del af Thisted Kommune. Naturtypen ved højene er den tørre hede, som her dækker et areal på 30 ha. Her er der 32 høje, men inde i skoven er der endnu flere høje. Det er en af landets største samlinger af gravhøje og som sådan et nationalt klenodie, der absolut er et besøg værd.
Adgang er ad en grusvej ved siden af Kammergårdsvej 34. Efter 350 m er der en P-plads. Alternativt kan man parkere ved holdepladsen ved Kløvenhøjvej.

I stenalderen var Boddum en ø. Efter istiden blev landskabet dækket af skov, der efterhånden blev fældet og brændt for at give plads til marker og græsning. Udnyttelsen var så kraftig, at den letteste jord udviklede sig til hede.

Ved udgravninger har man konstateret, at de mindste høje er fra slutningen af bondestenalderen (2400 – 1800 f.kr.) mens de store høje er fra bronzealderen (1700 – 500 f.kr). I tilknytning til højene er der bevarede hjulspor, der formentlig er lige så gamle som højene selv.

I Vikingetid har flåder, der passerede Limfjorden på vej mod vest, ofte ligget i læ i Skibsted Fjord.

Karakteristiske planter er dværgbuske som Hedelyng (Calluna vulgaris), Klokkelyng (Erica tetralix ), Revling (Empetrum nigrum) og Tyttebær (Vaccinium vitisidaea).

Hvis ikke heden bliver afgræsset vil den gro til med buske og træer. Ved Ydby Hede er den stikkende plante Tornblad (Ulex europaeus) et stigende problem.

I dag sørger Thisted Kommune for naturpleje, for at bevare den naturtilstand, der var på frednings-tidspunktet. De vigtigste naturplejere er får af racen Spelsau.

Her ved den flotte udsigt, kan du se mange vindmøller.

Det er et pragtfuldt område til at vandre i. Der er flere ruter i området. Én rute går over Ydby Hede til Kløvenhøj.

Der er en udstilling over naturen i området i den gamle kornsilo ved Limfjordscentret, Doverodde. På Thisted Museum er der en permanent udstilling om Thys oldtid.

Fra det højeste punkt i Boddum Bakker, Kløvenhøj (41 m.o.h.), er der en storslået udsigt hele horisonten rundt.

Ved P-pladserne er der opsat informationstavler, der også viser vandreruter.