Solvarmeanlæg sparer masser af penge og mange tons CO2

Hanstholm Camping sparer hvert år flere hundrede tusinde på varmeregningen ved at bruge solvarme

Svømmebadet på Hanstholm Camping er fyldt med glade børn og voksne hele sommeren. Det er der en ganske bestemt grund til: vandet er nemlig altid 32-33 grader – og dermed altid varmere end luften. Det kan kun lade sig gøre, fordi campingpladsen varmer vandet op med solens stråler.

Ejeren af Hanstholm Camping, Bent Thodsen, er en rigtig handymand og han har selv installeret solvarmeanlæggene, som hvert år giver besparelser i hundredtusindkroners klassen.

Ejeren af Hanstholm Camping, Bent Thodsen, er en rigtig handymand og han har selv installeret solvarmeanlæggene, som hvert år giver besparelser i hundredtusindkroners klassen.

Bent Thodsen, der ejer Hanstholm Camping, viser stolt solvarmeanlægget frem. Det er fra 2008, og er på nuværende tidspunkt det største af sin art i Danmark. Det varmer svømmebadene op på campingpladsen, der ligger smukt ud til Vigsø Bugt.

– Vi sparer hvert år 250.000 kr. på varmeregningen med det solvarmeanlæg, og vi kunne ikke have så varmt vand i svømmebadene, hvis vi skulle varme det op med olie, det havde været alt for dyrt, forklarer han.

Det er ikke kun pengepungen det kan mærkes på – miljøet spares for cirka 85 tons CO2 hvert år.

 

Solvarmeanlæg i hytterne

Som den eneste campingplads i Danmark opvarmes seks hytter på pladsen med solvarme.

Som den eneste campingplads i Danmark opvarmes seks hytter på pladsen med solvarme.

Som den eneste campingplads i Danmark er der solvarmeanlæg på hytterne. I 2009 fik en del af hytterne solvarme installeret.

– Der er sat en 500 liter brugsvandstank op i hver hytte, som sørger for opvarmning i hele sæsonen, og det sparer miljøet for cirka 3 tons C02 om året, forklarer Bent Thodsen

Også brugsvandet varmes op med solfangere og på to servicebygninger er der anlæg, som opvarmer både brugsvand og gulvvarmen i husene. Der er endda etableret fjernvarmerør til både campingpladsens hovedbygning samt til fem hytter, som får al deres varme brugsvand fra solfangeranlægget.

Bent Thodsen har svært ved at forstå, at der ikke er flere campingpladser, der gør som ham.

– Mange tror, at solen skal skinne for at det fungerer med solvarme. Men det er ikke rigtigt, siger han og viser et af rørene frem.

– Solen består både diffust lys og direkte stråler og rørene her udnytter de infrarøde, kortbølgede stråler, som også er der i gråvejr, forklarer han.

Selv på gråvejrsdage er der altså varmt vand i hanerne.

 

Praktisk anlagt

Men en del af hemmeligheden er også, at Bent Thodsen selv er håndværker og selv kan sætte anlæggene op. Det betyder, at han rimelig billigt kan sætte anlæggene op. Materialeudgifterne er store, men Bent Thodsen opfatter det som engangsinvestering.

– Når først anlægget er købt, har vi jo gratis varme, siger han.

Med en uddannelse som skibsfører og maskinmestereksamen har han interessen for det tekniske. Han har siden 2003, hvor han overtog campingpladsen, systematisk bygget videre på de anlæg, der allerede var, og i dag er der også solvarmeanlæg på to servicebygninger og de seks hytter – og flere vil komme til.

– Når man først er i gang med det her, giver det rigtig god mening økonomisk. Så det fortsætter vi med fremover også. Jeg tror ikke nødvendigvis, det giver flere campinggæster, men det betyder, at vi sparer nogle penge, vi kan bruge på andre ting, siger Bent Thodsen.

Næste projekt, som Bent Thodsen arbejder med, er en helt ny og energivenlig måde at opvarme campinghytter på, og at det vil være første gang nogen anvender denne teknologi. Det forventes at give en besparelse på cirka 60-70 % på varmeregningen.

 

Grøn tankegang

Den grønne tankegang har også resulteret i, at campingpladsen køber deres strøm 100 % fra danske vindmøller igennem elselskabet ”Vindstød” .

– Vi arbejder hen imod at vores campingplads bliver så anderledes på energiområdet, at den vil være et spændende sted at besøge for uddannelsesinstitutioner, universiteter mm. som et studieprojekt enten i et uddannelsesforløb eller som en case for studerende. Vi har jo alle erfaringerne og skal ikke sælge nogle anlæg, så vi kan give andre gode råd om, hvordan man undgår fælder og dårlige eller dyre løsninger, siger Bent Thodsen.

Solvarmeanlæg på Hanstholm Camping samlet set:

  • Samlet areal på 7 forskellige anlæg: godt 660 kvadratmeter
  • Producerer årligt cirka 335.000 KWh, der svarer til cirka 45 tons olie.
  • Miljøet spares for cirka 145 tons CO2 årligt.
  • Dette svarer til hvad cirka 4.400 store skovtræer optager af CO2 om året, disse vil fylde et skovareal på 450.000 kvadratmeter ( 45 hektar ).
  • Selv med dagens lave oliepriser, så produceres der hvad der svarer til for ca. 400.000 kroner energi, hvis de skulle købe sig til samme mængde i olie.