Scorer på varmeregningen i Agger

I december 2010 skrottede familien Kristensen i Agger et helt nyt oliefyr til fordel for klimarigtig fjernvarme.

Normalt kunne man godt få den opfattelse, at Agger lå langt fra al ting, men sådan ser familien ikke på det.
– Vi bor dejligt centralt, forklarer Charlotte Kristensen. Ja, vi skal selvfølgeligt køre, hvis vi vil i teatret, men de ting vi bruger til dagligt er lige uden for døren. Skoven, fjorden og havet er lige for, og børnene kan altid bare lege udenfor, hvis de vil.

Rene og Charlotte Kristensen bor med deres tre børn på en hyggelig villavej i Agger. Du kan ikke umiddelbart se det, men denne helt almindelige familie nyder nu frugten af et stærkt lokalt samarbejde for at få fjernvarmen fra Vestervig fem kilometer derfra til Agger.

Brændeovnen er for hyggens skyld

Rene forklarer, at det faktisk ikke var overvældende dyrt at få installeret fjernvarme. Det kunne godt betale sig for familien at skrotte et to år gammelt oliefyr, og i stedet få lagt fjernvarme ind. Brændeovnen, de anskaffede sig for at holde olieregningen nede, vil de dog ikke af med. Det er jo hyggeligt, og så er det dejligt at tænde ordentligt op, efter en lang dag i den fiskebil, hvorfra de i ti år har solgt fisk. Men som Rene forklarer, så ville de ikke have anskaffet sig den, hvis de vidste dengang, at de skulle have fjernvarme.

Lægger rør ind til lokale jobs

Fjernvarmen til Agger er et lokalt projekt, der bringer fjernvarmen fra Vestervig over Krik til Agger. Det meste af dette store arbejde er udført lokalt af firmaerne Thy Varmeteknik og Vestkystens VVS. Begge virksomheder er med i Passivhus Nordvest, den lokale erhvervsforening for energibesparende byggeri, hvilket siger noget om virksomhedernes ønske om at sikre energieffektivitet. I alt har firmaerne lagt ti kilometer fjernvarmerør, i et projekt som indehaver af Vestkystens VVS Torben Flye Jensen, anslår til ca. 12 millioner kroner for den del af arbejdet, de er involveret i.

Løfter sammen

Kjeld Yde Madsen, indehaver af Thy Varmeteknik, fortæller, at han er gået sammen med Vestkystens VVS for netop at kunne byde ind på de lidt større opgaver. Som en virksomhed med 20 medarbejdere har han, på samme måde som Vestkystens VVS, omkostninger der gør det svært for ham at byde ind på de mindre kommunale udbud, hvor der er andre, der kan give billigere tilbud. Sammen med Vestkystens VVS bliver der nu budt på større opgaver, hvilket har været med til at sikre, at virksomhederne ikke skal afskedige medarbejdere på trods af afmatning i byggeriet. Derfor har samarbejdet omkring fjernvarmen til Agger været med til at sikre lokale arbejdspladser.

Fagentrepriser giver arbejde lokalt

Kjeld og Torben har allerede lavet kontrakt på et nyt stort projekt med udbygningen af Sygehus Thy-Mors. De er begge meget glade for, at arbejdet på sygehuset er udlagt som fagentreprise, hvor lokale lettere kan byde ind på underområder af byggeriet. Byggeriet hører ind under Region Nordjylland, der hermed er med til at sikre arbejdspladser hos de lokale håndværkere, der kan byde ind på byggeriet.

Samarbejdet har hjulpet både Thy Varmeteknik og Vestkystens VVS, ved at de kan gå ind og hjælpe hinanden i mange forskellige opgaver, hvilket både giver større gennemslagskraft og pynter på bundlinjen.

Fakta:

Fjernvarmen til Krik og Agger leveres fra Vestervig Fjernvarme.
Ca. 180 nye forbrugssteder er blevet koblet på i Krik og Agger.
Hver husstand sparer typisk 2400 liter fyringsolie.
Pga. udvidelsen investerer Vestervig fjernvarme i en ny 4 MW fliskedel
Der fyres med flis fra Thy Statsskovdistrikt.