Thisted Kommune har fået et kollegium med fokus på studiemiljø, lavenergi og kvalitet. Rotunden er et cirkulært kollegium, hvor der er plads til både fællesskab og privatliv.

 

Bjerge af opvask, trætte linoleumsgulve og skrammede vægge dukker normalt op for det indre blik, når talen falder på kollegier. Men Rotunden er ikke som din mor eller fars kollegium, men et topmoderne lavenergibyggeri med wifi, jordvarme, solceller og fantastisk indeklima. Og opvaske-bjerget er ikke helt så højt, som vi husker det fra vores egen kollegietid.

 

Amfiteater for de unge

Rotunden er placeret centralt i hjertet af Thisteds uddannelsesområde, hvor EUC Nordvest breder sig med mange uddannelsestilbud. Her er plads til 30 studerende i 2 etager. Bygningens cirkulære form giver bygningen en anderledes fornemmelse af nærhed, da alle indgangspartier, fællesområder og lektiecaféer ligger i direkte synslinje, når beboerne stikker hovedet ud af deres lejlighedsdør.

 

Lejlighederne ligger som blomsterblade ud fra det centrale fællesområde og alle værelserne har bad og et lille køkken med to kogeplader og en ovn. Fællesområdet har selvfølgeligt et topmoderne køkken, hvor selv den mest krævende kok ikke mangler noget.

 

Kompakt og energivenligt

Kollegiets cirkulære form er ikke kun for syns skyld. Bygningen i to etager antager en cirkelform, da den hermed opnår det lavest mulige overfladeareal, og derved har den mindst mulige overflade, hvorfra den kan afgive varme. Bygningen lever op til byggeriets 2020-krav fortæller byggeleder Mogens Frederiksen fra arkitektfirmaet Rødbro & Frederiksen og er tænkt som en nulenergiløsning. Ventilationsanlægget sikrer, at indeklimaet er i top. Ventilationsanlægget er udstyret med varmegenvinding og udnytter 88% af den eksisterende varme i luften.

 

Ventilations- og jordvarmeanlægget er installeret af Skjoldborg VVS, og medindehaver Per Kristensen fortæller, at jordvarmeanlægget yder op til 42 kW under produktion af varme og brugsvand. Jordvarmeanlæggets slanger er nedkravet i kridtjord, hvorfor det var nødvendigt at grave hele 2.800 meter slanger ned.

 

Soldrevet studiebolig

Rotunden har meget store vinduesarealer indtil fællesrummet og lejlighederne mangler heller ikke noget på den front. Vinduerne er har højisolerende trelagsglas, der sikrer at varmen ikke slipper ud igen. Det betyder, at solskin hurtigt vil opvarme bygningen. På taget ligger Rotundens kraftværk i form af 96 Hyundai solcellepaneler, der yder op til 24 kW, når solen skinner.

 

Solcellerne er installeret af Claus Martinussen fra Nykøbing El-Service, der fortæller, at de har monteret panelerne på en lidt utraditionel måde. Panelerne er ikke fastgjort på taget ved at skrue hul i tagpappet, men ligger i kassetter, der er tynget ned med små fliser. Det er et system, der er meget udbredt bl.a. i Tyskland og har den fordel, at håndværkerne ikke behøver at gennembryde tagpappet og derved risikere, at vand kan trænge ind.

 

Komfort og studiemiljø

Byggeleder Mogens Frederiksen fortæller, at Rotunden er bygget med både studiemiljø og komfort for øje. Derfor er der selvfølgelig fællesrum til studier, hvor læsegrupper kan mødes, men der er også en kælder, hvor der kan holdes fest. Normalt vil en animeret fredagsbar ikke give det bedste miljø til fordybelse, men Rotunden har lyddæmpning indbygget, der sammen med bygningens energioptimerede konstruktion sikrer, at lyden af høj musik og klirrende flasker bliver i baren. De studerende med lejligheder i stuen beretter, at de ikke kan høre, hvad der sker i kælderen. Så bliver de jo nødt til at gå ned og få en øl med, hvis de vil vide, hvad der foregår.

 

Besøg Rotunden på Facebook: https://www.facebook.com/thistedkollegium

 

 

Tilknyttet byggeriet

Arkitekt: Krogh Madsen Arkitekter A/S

Byggeledelse og tilsyn: Rødbro & Frederiksen

Råhus: HMN Entreprenøren

Tømrer: MC Overgaard

El og solenergi: Nykøbing El-Service

Ventilation og varme: Skjoldborg VVS

Maler: Henning Christensen

Gulve: LH Gulve