Ny husstandsvindmølle fra Thy skaber jobs

4-5 solgte møller giver 1 årsværk – og med en drøm om at sælge mellem 30 og 50 møller i år, er jobskabelsen til at få øje på.

I Thy er et mølleeventyr på vej. Det spår i hvert fald Leif Pinholt, der står bag den nye husstandsmølle, THYmøllen. Møllen er typegodkendt og netop sat i produktion – og efterspørgslen er meget større, end han havde turdet håbe på.

– I øjeblikket sender vi 3-4 ansøgninger om opstilling til kommunerne om ugen. Så går de igennem alle sammen bliver det til mellem 30 og 50 møller bare i år, fortæller Leif Pinholt, der betegner det som forrygende.

Der ligger mange timers udviklingsarbejde bag den nye mølle, som dog tidligere har været udviklet i 1980erne.

– Vi tog den gamle model op og udviklede videre på den, og står nu med en meget lydsvag mølle, der ligger langt under, hvad den må støje, fortæller Leif Pinholt.

Lokale virksomheder

Det er partneren i ThyMøllen, Grønkjærs Maskinfabrik i Hurup i Thy, der styrer produktionen af møllerne. De har udvalgt en række lokale, solide virksomheder til at stå for delleverancerne.

– Vi har valgt solide virksomheder, der har faglært arbejdskraft, og som ofte lægger produktionen ind i deres eksisterende kapacitet. Det giver sikkerhed for levering, forklarer han.

Leveringstiden er cirka 2 måneder og der kan produceres ti på én gang.

Udover de lokale håndværkere, der får mere arbejde på grund af THYmøllen, har også Thisted Forsikring og Revision Limfjord fået mere arbejde med at rådgive private og firmaer i det at investere i en husstandsmølle.

Internationale vindmølle-kontakter

Leif Pinholt har i mange år drevet en virksomhed, der køber, renoverer og sælger gamle vindmøller og han har derfor et stort internationalt netværk.

– Jeg oplever stor interesse fra mange forskellige lande, så hvis vi virkelig får hul på eksporten, bliver der brug for at uddanne mange flere, der kan komme ind og hjælpe med produktion og salg af møllen, fortæller han.

Fakta om THYmøllen

[one_half]

[list style=”style4″]

  • THYmøllen er en 6kW mølle
  • THYmøllens levetid er 25-30 år med minimalt vedligehold, kun service hvert 2. år
  • THYmøllen tilstræbes bygget efter vugge-til-vugge-princippet, hvilket betyder, at flest mulige dele i en THYmølle kan genbruges. F.eks er THYmøllens vinger lavet af limtræ af douglasgran, hvilket sikrer størst mulig bæredygtighed og mindst mulig brug af sundhedsskadelige produkter i fremstillingen.
  • www.thymoellen.dk

[/list]

[/one_half]
[one_half_last]
[googlemap width=”false” height=”400″ latitude=”0″ longitude=”0″ address=”Industrivej 12, 7760″ zoom=”15″ type=”G_NORMAL_MAP”]
[/one_half_last]