Markblomsten Vestervig Børnehus

De små borgere i Vestervig og Agger har fået nye rammer at udfolde sig i. I Børnehuset Markblomsten går arkitektur, indeklima og energibesparende tiltag op i en højere enhed. Til glæde for både børnene og miljøet.

Markblomsten
Teglgårdsvej 7, 7770 Vestervig
Institutionsleder Inger Marie Petersen
Email: imp@thisted.dk
Tel: +45 99 17 31 00

 • Rundvisninger: Efter aftale
 • Åbningstid: Hele året
 • Bestilling / reservation: Kontakt institutionsleder Inger Marie Petersen
 • Deltagerantal: Efter aftale
 • Pris for besøg: Gratis
 • Parkering: Parkering ved børnehaven
 • Offentlig transport: Bus mellem Vestervig og Hurup med stoppested på Teglgårdsvej
 • Toilet: Ja
 • Sprog: Dansk.

 

I juni 2012

blev det nye børnehus for Vestervig og Agger, Markblomsten, indviet.
Markblomsten afløser to ældre institutioner i hhv. Vestervig og Agger. Ifølge Thisted kommunes grønne energipolitik skal alt kommunalt nybyggeri inden for fjernvarmeområderne fra 2010 som minimum overholde lavenergiklasse 2015 kravene. Den udfordring tog arkitektfirmaet Meissner + Sigh op og har i samarbejde med bygherren Thisted kommune og børnehuset Markblomstens ledelse skabt et moderne og helt igennem energirigtigt børnehus til børnene i Agger og Vestervig.vestervig-børnehave_20130830-DSC_3292

Isolering

2015 bygningsreglementet stiller krav til bygnings isoleringsgrad. Følgelig er der brugt 400 mm hardrock isolering klasse 34 i tagkonstruktionen, som er udført som varmt tag hvilket vil sige at isoleringen ligger på den udvendige side af taget. Taget er belagt med tagpap.
Væggen er opbygget med 120 mm letbeton elementer som indvendig væg. Herpå er sat en let konstruktion isoleret med 365 mm Rockwoll A-batts. Udvendig er facaden beklædt med træ, som giver et varmt, organisk og indbydende indtryk, hvilket er vigtigt i en børnehave hvor alle skal føle sig velkomne og trygge. Husets gulve er isoleret med 400 mm polystyren, har indlagt gulvvarme og er belagt med 2,5 mm linoleum. Det giver et lunt gulv og det er vigtigt, for det skal nemlig også være rart at sidde på gulvet i Markblomsten.

I husets store midterrum er sat lydplader op på væggene så der er en behagelig akustik, også selv om 45 børn opholder sig i rummet på samme tid.

Vinduer

vestervig-børnehave_20130830-DSC_3282Alle vinduer i Markblomsten lever op til 2015 kravene. Det er 3-lags lavenergivinduer fra danske Pro Tec. Disse vinduer har såkaldt varm kant, hvilket betyder, at vinduesprofilet mellem de tre lag glas er fremstillet af et kompositmateriale med bedre varmeegenskaber end de traditionelle kantprofilmaterialer stål og aluminium. Ved kantprofiler af stål eller aluminium opstår der kuldebroer, hvilket nedsætter vinduets isoleringsgrad og skaber kondens i vinduets hjørner og bund. Ruder med varmkantprofil isolerer bedre og mindsker dannelsen af dug på ruden. Ud over at være en energirigtig løsning, som sparer på varmeregningen og CO2 udslippet, giver lavenergivinduer også en høj komfort til rummene. I Markblomstens vinkevindue kan børnene sidde og vinke farvel helt op ad ruderne uden at blive generet af træk, kuldenedfald eller kondensdannelse. Dermed udnyttes hver kvadratmeter optimalt og rummene har et godt indeklima.

Husets orientering

Bygningen er placeret energirigtigt med den største facade mod syd og de fleste vinduer placeret her. Her er bygningen tilføjet et stort udhæng som kan skærme mod solen i sommerperioden men tillade solindfald om vinteren. Et højtplaceret vinduesbånd mod nord giver dagslys i huset uden at give varme og uden at blænde.

Solceller

Markblomsten har solceller på taget. Anlægget er på 9 kW hvilket er nok til at dække institutionens strømbehov på solskinsdage.vestervig-børnehave_20130830-DSC_3290

Intelligent lysstyring

Børnehuset Markblomsten har intelligent lysstyring i alle rum undtagen i fællesarealet. Dvs. at lyset tændes automatisk når børnene går ud på toilettet eller når man går ind på kontoret og personalerum. Og lyset slukkes igen når der ikke har været aktivitet i rummet i et stykke tid. På den måde hjælper huset selv med til at spare på strømmen.

Samarbejdspartnere

vestervig-børnehave_20130830-DSC_3259Byggeriet af Markblomsten blev udbudt i fagentreprise af Thisted kommune som bygherre.

Arkitekter:

Solceller:

Tømrer:

Fakta

 • Bruttoareal ialt 587 m2
 • Tagkonstruktion med 400 mm hardrock isolering klasse 34, varmt tag
 • Vægge med 365 mm isolering
 • Gulve med 400 mm isolering, gulvvarme og 2,5 mm linoleum
 • Trelags lavenergivinduer med varm kant
 • Solcelleanlæg, 9 kW
 • Fjernvarme fra Vestervig Fjernvarmeværk.