Højland biler først med elbiler

Som den første bilforhandler i Danmark, har Højland Biler i Thisted flere elbiler på lager Kunderne står ikke ligefrem i kø for at købe elbiler hos Peugeot i Thisted, men ikke desto mindre har indehaver Kaj Højland indkøbt 6 elbiler. Han tror nemlig på, at vi i fremtiden kommer til at køre på alt andet end almindelig forbrænding, som vi kender det i dag. – I fremtiden skal vi selv lave vores egen energi og selv køre på den – og ja, jeg tror også vi skal dyrke vores egne grøntsager, siger ildsjælen, som i de sidste mange år har brugt en stor del af sin tid på at gå til møder og foredrag om elbiler for at sætte sig ind i problematikkerne omkring elbiler. Han har nu en ambition om at blive det værksted på egnen, der ved, hvordan man reparerer elbiler. – Vi vil holde kurser i at reparere elbilerne, og det skader jo ikke at være først, smiler han og håber, at den nye know how på sigt kan skabe flere jobs.

Lease frem for køb

Den store udfordring for elbilsproducenterne er stadig batterierne, da de er dyre at fremstille. – Den her Peugeot iOn koster 275.000 kroner. Når man indregner alle faktorer som brændstof, grøn ejerafgift og vedligeholdelse, koster det 30 procent mere, end hvad en tilsvarende benzinbil ville koste – selvom elbilen er fritaget for afgifter, forklarer Kaj Højland. Derfor regner han med at lease i stedet for at sælge. Han tror også, at en elbil i Danmark kun vil være bil nummer to. Det skyldes at elbilen kun kan køre 130 km på en opladning – om vinteren er det lidt mindre, da der også skal varme ind i bilen. – Gennemsnitseuropæeren kører dagligt 8 km om dagen. I Thisted Kommune er det sikkert meget højere, sikkert 16 km om dagen. Så udfordringen er at få batterierne til at række – også til dem, der bor på landet og arbejder langt væk og har brug for mange km hver dag. Men ifølge statistikken er 90 procent af al daglig kørsel under 60 km, så bilen kan bruges af mange i det daglige.

Låner bilerne ud

Mens Kaj Højland venter på købere til bilerne, har han besluttet sig for at låne dem ud til forskellige interesserede i en periode for at få dem testet. – På den måde får jeg testet bilerne og mulige købere får prøvet, hvor god bilen er at køre i, siger Kaj Højland. Derfor kører en række gymnasielærere fra det tekniske gymnasium i Thisted lydløse rundt til møder og Thisted Kommune har også haft lånt en af bilerne i en kort periode. Thy-Mors Energi og mange andre har også lånt en bil, og Kaj Højland vil gerne låne dem ud til flere. – Man kan ringe eller maile til mig, hvis man er interesseret i at låne en af elbilerne, tilbyder han. Thisted Kommunes 226 vindmøller forsyner hele Thy med CO2 neutral strøm. – Den helt store gevinst er jo, at her i Thy har vi el fra vedvarende energi. Så når man stikker stikkontakten i og lader bilen op, kan det ikke blive mere miljøvenligt, siger Kaj Højland. Han investerer gerne både sin tid og sine penge i at gå forrest. – Vi har jo kun én natur, slutter han.

Fakta om Peugeot iOn

100 procent elektrisk Batteriet oplader på 6 timer Har automatgear Kører helt lydløst Se mere om bilen på www.peugeot.dk

Kontakt Kaj Højland på mail: kh@thisted.peugeot.dk eller mobil: 24 29 18 24.