Årlig varmeregning på kun 1300 kr. og et indeklima i top

Det tog et år at overbevise kreditforeningen om, at de skulle låne ud til et passivhus

Et passivhus, som har et ekstremt lavt energiforbrug, lyder som en god ide. Men det tog et helt år for Bo og Berith Fyhring sammen med deres bank at få et kreditforeningslån hjem. Da det lykkes byggede de Thys første passivhus i samarbejde med et lokalt tømrerfirma.

– Vi havde ikke forudset, at vores byggeprojekt skulle forsinkes et helt år, fordi vi ikke kunne få et kreditforeningslån, siger Bo Fyhring.

Men der kører åbenbart en del skrækhistorier om den slags huse, og den helt store udfordring for parret var, at kreditforeningen slet ikke ved noget om, hvad et passivhus er.

– Det fik vi jo så forklaret dem undervejs og med god hjælp fra vores bank, faldt det på plads, så vi kunne komme i gang, fortæller Bo Fyhring, der undrer sig over, at kreditforeningen åbenbart hellere vil låne ud til gamle huse end nye.

Bo og Berith i stuen

Berith og Bo i deres stue med mange store vinduer mod syd. De nyder sollyset og det dejlige indeklima, hvor luften hele tiden udskiftes og hvor der ikke er problemer med fugt. I dag har familien færre sygedage.

Parret boede i et ældre hus og Berith Fyhring døjede med støvallergi, da de besluttede at realisere drømmen om at bygge deres eget hus med et godt indeklima. Samtidig lå det naturligt for dem at gå efter et hus med lavt energiforbrug, og de besluttede sig for at bygge et passivhus, selv om prisen på et sådan hus er 10-15% mere end et traditionelt byggeri.

– Det er dyrere at bygge, til gengæld er vores årlige energiudgifter på et minimum, siger Bo Fyhring.

Sådan er et passivhus

Et passivhus er karakteriseret ved at have to overordnede mål: at sikre et godt indeklima og have en god totaløkonomi via et ekstremt lavt energiforbrug. Huset bygges, så det minimerer varmetabet. Et passivhus opvarmes primært af solen året rundt og sekundært udnytter man de interne varmekilder. Dette kobles med et ventilationsanlæg med op til 80% varmegenvinding, som er med til at sikre et indeklima i særklasse. I passivhusbyggeri vender alle de store vinduer mod syd og i huset i Lodbjerg er der 600 mm isolering i loftet og 450 mm i vægge og gulv.

– Man kan godt sige vi lever i en plasticpose, men luften skiftes hele tiden ud, og vi har ingen fugtproblemer og heller ingen træk og kulde i huset, forklarer Bo Fyhring.

Parret har af komfortmæssige årsager valgt at have en computerstyret brændeovn.

– Vi har normalt omkring de 20 grader i huset, men med brændeovnen kan vi komme op på 23-24 grader, og det er rart indimellem. Men man behøver slet ikke brændeovnen, det er bare luksus for os, siger Bo Fyhring.

Erfaring med passivhusbyggeri

– Vi valgte at gå i samarbejde med Hassing Huset, der har erfaring med at bygge passivhuse i Danmark. Og det har vi ikke fortrudt, for de har al den tekniske viden, og det har vi virkelig haft glæde af, siger Berith Fyhring.

Passivhus indenfor

Berith Fyhring har selv tegnet grundplanen til huset og fundet på de sjove detaljer. Næste skridt er vindueskarme lavet af havens udgåede elmetræer.

Hun havde selv henover nogle år tegnet grundplanet på drømmehuset, og de tegninger arbejdede det lokale tømrefirma videre med. De gav blandt andet huset en anden taghældning og beregnede solafskærmningen, som er nødvendig for at undgå overophedning om sommeren.

Valgte certificering

Hele huset blev bygget på tømrerfirmaets værksted i 55 moduler og blev sat op på to dage.

– Der var helt utrolig mange ting at sætte sig ind i, så vi stolede meget på Hassing Huset. Vi valgte også undervejs i processen at blive certificerede. Så vidste vi, at det hele var totalt i orden, og det er også en sikkerhed for os, hvis vi en dag vil sælge huset, forklarer Bo Fyhring og viser certifikatet frem.

Færre sygedage

I dag er Beriths støvallergi mindsket og de nyder al den sollys, som de får ind i husetDe store fordele er, at vi har helt styr på økonomien fremover, vi bliver ikke påvirket af høje oliepriser. Vi forventer også, at det vil være nemt at sælge huset, og så har vi et skønt indeklima. Ja, faktisk har vi færre sygedage i dag, siger Berith Fyhring.

Det største minus er, at de mangler et svalt rum til mad.

– Og så er huset helt utrolig lydtæt, vi kan faktisk ikke høre, når gæsterne kommer kørende, siger Berith med et grin.

– Nej, eller fuglene der flyver over os ud mod Agger Tange. Det er jo lidt ærgerligt, smiler Bo og glæder sig så over de store vinduer, så han trods alt kan se fuglene herude hvor der er højt til himlen.

 

Thys første passivhus i Lodbjerg

220 kvm i alt, heraf 185 kvm indenfor

Pris: 2,8 mill.

Årlig varmeregning: 1300 kr + 3 rummeter træ

Tysk passivhuscertificering med skrappere krav end de danske

Mere teknisk viden om Thys første passivhus

Læs mere her omkring Thys første passivhus